Un passeig per Baronia de Rialb

Dolmen de Sols de Riu

Prehistòria...

Dolmen de Sols de Riu o dels Tres Pilars de la Torra
Construcció funerària del període eneolític o principi de l'època dels metalls. És el típic megàlit fet de grans pedres verticals; l'entrada al monument funerari està a la banda nord, on s'hi pot veure un dibuix esgrafiat. Els habitants de les coves i de les cabanes de pastors foren els constructors dels dolmens, que són un testimoni de culte i de la veneració als morts.
Localització: Direcció Tremp, cruïlla del Km. 5,6 de la C1412b. Àrea del Dolmen.
Informació i visites: visita lliure.(veure adjunt)

Itinerari

 

Romànic...

Monestir de Sta. Maria de Gualter, s. XII-XIII
Església data del s. XII - XIII. Actualment, es troba en fase de restauració, ja que a causa de l’explosió d’un polvorí que hi havia al seu interior que tingué lloc durant la darrera Guerra Civil, al 1939 el conjunt va ser destruït.
El temple és un edifici de tres naus, amb un gran absis major i dues absidioles laterals. La nau central era coberta per una volta de canó lleugerament apuntada, que descansava sobre tres arcs torals, i les naus laterals, més baixes, per una volta de canó seguida. El creuer sobresortia lleugerament dels murs i donava lloc a un cimbori octagonal, que cobria l’espai del transsepte amb una cúpula sobre trompes.
Localització: C/ Monestir, 1. Abans del nucli de Gualter i a 1 Km de Ponts.
Informació i visites: visita lliure i visita guiada. (veure adjunts)

Calendari itineraris guiats

Horaris

Ermita de Sta. Eulàlia de Pomanyons de la Torra, s. XI - XII

Església d’una sola nau, coberta amb una volta de canó de perfil semicircular i acabada a llevant amb un absis semicircular, precedit d’un estret tram presbiteral. La porta manté perfectament l’arc interior. Va ser traslladada, ja que quedava afectada pel nivell de l’aigua de l’embassament de Rialb.

Localització: Direcció Tremp, cruïlla del Km 5.6 de la C1412b. Àrea del Dolmen.

Informació i visites: visita lliure. (veure adjunt)

 

Ermita de St. Girvés de la Torra, s. XI

Església d’estructura basilical amb tres naus cobertes amb voltes de canó, de perfil semicircular. La porta, resolta amb arc de mig punt, conserva el llindar amb les traces d’obertura i tancament llises i sense ornamentació, també han perdut els ràfecs originals, llevat dels absis, on es conserven fragments molt malmesos de la decoració, formada per un fris d’arcuacions llombardes.

Localització: Direcció Tremp, cruïlla del Km. 5,6 de la C1412b. Àrea del Dolmen.

Informació i visites: visita lliure. (veure adjunt)

St. Iscle i Sta. Victòria de la Torre, s. X-XI
Edifici del tot excepcional dins del context de l'arquitectura catalana alt- medieval, que per les seves condicions constructives podria semblar una obra del segle XI allunyada dels corrents dominants en la seva època. Amb tot i això no es pot excloure una dotació anterior, a cavall entre el segle X i el començament del segle XI.
Localització: Direcció Tremp, cruïlla de Politg. La Torre.
Informació i visites: visita lliure i visita guiada (veure adjunt)

Calendari itineraris guiats

Santa Maria de Palau, s. XI
Pertanyia al priorat de Santa Maria de Meià des del segle XI. És un edifici què ha estat recentment restaurat i dignificat, especialment el sector de ponent on hi havia adossada la casa rectoral, cosa que havia produït importants alteracions en aquesta façana. S'inscriu plenament en les formes de l'arquitectura llombarda del segle XI. La decoració de les façanes es resolta amb un gran rigor compositiu, que només és alterat a l'absis principal, on la finestra central interromp una lesena, resultat d'un error en la distribució dels plafons i la seva distribució amb les finestres.
Localització: Direcció Tremp, cruïlla del Km 18 de la C1412b.
Informació i visites: visita lliure i visita guiada. (veure adjunt)

Calendari itineraris guiats

Sant Serni de Bellfort, s. XI
És un edifici totalment transformat, fins al punt que la façana absidal és l'únic element que permet evocar el seu origen alt- medieval, a més de constituir la part més interessant del temple. L'edifici és molt irregular, tot palesant les formes característiques de l'arquitectura llombarda del segle XI.
Localització: Direcció Tremp, a l’altre costat de la cruïlla de Politg.
Informació i visites: visita lliure.


Sant Miquel de Vilaplana, s XI-XII
Església romànica del segle XI- XII. La seva situació encastellada dona indici d’una construcció relativament primitiva. Aquesta parròquia té un terme gran que va des de el Segre fins al terme de Pallerols i Peramola.
Localització: Direcció Tremp, cruïlla de Politg, rumb a Vilaplana.
Informació i visites: visita lliure i visita guiada. (veure adjunt)

Calendari itineraris guiats

 

Sant Andreu del Puig, s XI
A l’edat mitjana existia dues parròquies: Rialb Sobirà i Rialb Jussà. Sent la primera, el Rialb Sobirà la que caldria identificar-la amb Sant Andreu del Puig. Aquesta església depenia de la parròquia de Sant Martí de Tarabau però posteriorment recuperà la parròquia i Sant Martí de Tarabau es convertí en una sufragània seva. Aquesta situació es mantingué fins al segle XX. La voluntat de recàrrec ornamental, que s'allunya dels models mes característics de l'ornamentació llombarda, evidencia que es tracta d'una obra de finals del segle XI o potser ja del segle XI.
Localització: Direcció Tremp, cruïlla del Puig i St. Cristòfol.
Informació i visites: visita lliure.

 

Sant Jaume de Sant Cristòfol de la Donzell, s. XI

Església de tipus romànica construïda a finals del segle XI i principis del segle XII. Es pot considerar pràcticament en ruïnes, però conserva prou elements perquè s'hi pugui copsar la qualitat arquitectònica original, plantejada amb una gran ambició.

Localització: Direcció Tremp, cruïlla del Puig i St. Cristòfol.

Informació i visites: visita lliure.

 

Sant Martí de Terrassola, s. XI

Fou durant l'edat mitjana el centre religiós de la zona alta de la vall del Rialb , anomenada en la documentació medieval "vall de Tarabau". Tot i els interrogants que l'estat actual de ruïna i abandó de l'església planteja, sembla clar que es tracta d'un edifici construït en dues fases. Reformat al segle XI, d'acord amb les formes evolucionades de l'arquitectura llombarda. Es pot comprovar com l'església de Sant Martí segueix una evolució constructiva molt semblant a la de l'església de Sant Sebastià de Cerdanyés.

Localització: Direcció Tremp, cruïlla del Puig i St. Cristòfol.

Informació i visites: visita lliure.

 

Cisternes descobertes de pedra. Segle X - XI
Adossades a la Torre de Pomanyons (desapareguda), formaven part del seu conjunt defensiu i  el de  l’ermita de Sta. Eulària. La seva utilitat era la d'emmagatzemar aigua que provenia de la pluja, amb un sistema d'aiguavessant, i amb èpoques d'escassetat de pluges, emmagatzemava la poca aigua del riu.
Localització:Mas Pomanyons de la Torra. Direcció Tremp, cruïlla del Km. 5,6 de la C1412b. Àrea del Dolmen de la Torra.
Informació i visites: visita lliure.

Altres èpoques...

Retaule de Sant Iscle i Santa Victòria de la Torre a la Torra
Originàriament, estava ubicat a l’altar major de l’antiga església parroquial de la Torre de Rialb. Es tracta d’un conjunt escultòric policromat en forma de tríptic. Dividit en sis registres escènics i un bancal o predel•la inferior esculpits en alt-relleu; amb escenes de la vida i la passió de Sant Iscle i Santa Victòria, suposats màrtirs cordovesos del segle IV d. C.
Localització: Politg. Direcció Tremp, cruïlla de Politg.
Informació i visites: visita lliure i visita guiada. (veure adjunts)

Calendari itineraris guiats

Horari

Sant Esteve de Pallerols
L’edifici actual correspon a la profunda renovació que es va efectuar l’any 1793,  en l’estat actual de l’edifici no podem avançar en la hipòtesi de la seva estructura original, però no es pot descartar que al inici fos de nau única i ampliada. L’aparell constructiu dels vestigis alt – medievals és molt uniforme; malgrat la manca d’ornamentació.
Localització: Es centra al petit nucli, abandonat, de Pallerols de Rialb a tocar els termes de Peramola i Gavarra. Direcció Tremp, per la cruïlla de Politg.
Informació i visites: visita lliure i visita guiada. (veure adjunt)

Calendari itineraris guiats